Jos Lussenberg

Jos Lussenburg

Jos (Johannes) Lussenburg is een van de belangrijkste kunstschilders van de Noord-West Veluwe in de twintigste eeuw. Zijn werk kan wedijveren met dat van zijn vrienden en mede-schilders als Ben Viegers, Jaap Hiddink, Arthur Briët en Jan van Vuuren. 

Daarnaast was Lussenburg actief op andere terreinen. Namelijk als verhalenverteller, musicus (componist en dirigent) en politicus. In 1946 richtte hij het Nunspeets Mannen Koor op. Rond 1910 is hij zelf als violist vaak te beluisteren samen met Cornelis Koppenol, die toen ook in Nunspeet woonde.

Jos is op 20 november 1889 te Enkhuizen geboren als zoon van David Lussenburg en Baukje Kramer. Zijn vader had in Enkhuizen een ‘scheerwinkeltje’. Zijn moeder is de dochter van een Noordzee-visser (Johannes Kramer). Het is grootvader Kramer die met de zee een groot stempel gedrukt heeft op het latere werk en de stijl van Jos. Na de lagere school moet Jos zijn vader helpen. Op de fiets trekt hij rond Enkhuizen om kunstbloemen te verkopen.

Hij trouwt op 19 juni 1917 met Jantje Langendijk en verhuist naar Meersen in Limburg. Het echtpaar krijgt drie kinderen: dochter Baukje (1918) en zonen Hans en Loek (1920 resp 1926). Tijdens een bezoek aan de ouders ziet Jos dat Nunspeet een geliefde plek is voor kunstschilders om te wonen en te werken. Het nog jonge paar vertrekt daarom al snel ook naar Nunspeet in 1919. Dit afgewisseld met verblijf in Harderwijk.

Liefde voor muziek

In 1925 vestigt hij zich definitief in Nunspeet, in een boerderij aan de Boschweg 9. In zijn eerste jaren was Jos muzikant en muziekleraar. Hij gaf onder andere les aan muziekscholen en verdiende geld als violist. In 1923 krijgt Jos een infectie aan zijn linker wijsvinger die daarna stijf blijft. Deze handicap maakt een einde aan zijn carrière als violist. Zijn vrouw adviseert hem om schilder te worden. Al verliest Jos nimmer zijn liefde voor de muziek: hij is vele jaren directeur en/of dirigent van vele koren, in de stadjes rond het IJsselmeer.

Naast zijn bemoeienissen met de muziek en schilderkunst, is Jos een begenadigd verteller. Hij organiseert praat- of discussieavonden over vele onderwerpen. Jos schroomt niet om onderwerpen als politiek, het opkomende Nazisme, communisme, helderziendheid en de teloorgang van de Zuiderzee.

Jos Lussenburg vormt een van de cruciale leden van de toenmalige Nunspeetse kunstenaars-kolonie. Deze bestond verder onder meer uit: Jaap Hiddink, Ben Viegers, Hendrik Verburg, Guusje Sundermeijer-Rincker.