Chris ten Bruggenkate

Chris ten Bruggen Kate

Chris (Christiaan Maria Cornelis) ten Bruggen Kate was ruim 60 jaar beroepsschilder. Na de Mulo doorlopen te hebben stuurt zijn moeder (zijn vader Christiaan ten Bruggen Kate overlijdt in 1921) hem naar de Zeevaartschool in Den Helder. Maar dat duurt maar een half jaar: Chris wordt geen zeeman. De kunstacademie volgen (zijn vurige wens) mag hij niet: “Zoek maar onderdak en ga maar in de leer bij een degelijk kunstenaar”. Dit lukt, hij vindt onderdak (als paying guest) in Nunspeet bij H.W. de Jong.

Chris experimenteerde in alle richtingen en vond zichzelf tenslotte in het (magisch) realisme. De bekende criticus Ed Wingen noemde hem “de vader van het gestileerd realisme”. Zijn onderwerpen bestaan hoofdzakelijk uit het typisch Nederlandse landschap, die door hem sterk vereenvoudigd worden weergegeven. Hierbij laat hij ruimte en magisch licht uit zijn penselen tevoorschijn toveren.

ten Bruggen Kate woont en werkt eerst in Utrecht maar verhuist in 1937 naar Nunspeet. Daar is hij lid van de beroepsvereniging “St Lucas” te Amsterdam en ere-lid van “het Palet” te Zwolle. Hier geeft hij  les/adviezen aan onder andere Bastian van de  Schootbrugge.

Bijzondere exposities

Chris ten Bruggen Kate exposeerde in vele galeries en musea in binnen- en buitenland. Onder andere samen met Salvador Dali, Willink en vele andere beroemde namen. Zijn vaste galerie thans was “Artterre” in Eefde (gemeente Gorssel). Hij  was daarnaast één van de kunstschilders uit de roemruchte Nunspeetse schilders kring. Wie voor een schilderij van Ten Bruggen Kate staat, ondergaat een bijzondere emotie. Waardoor dat precies komt is moeilijk te zeggen.

Groot geheim

De op 83-jarige leeftijd overleden Chris ten Bruggen Kate uit Nunspeet droeg zijn leven lang een geheim met zich mee. Hij was een kleinzoon van de in 1890 gestorven koning Willem III. De afkomst van de kunstenaar wordt bekend gemaakt in het boek ‘Leven zoals het is’ van Dirkje Sneller en Aart Veldman. Ten Bruggen Kate weigerde zich op zijn afkomst voor te laten staan. Slechts enkele kennissen wisten ervan, vertelt zijn vrouw Lenie ten Bruggen. Ze kan zich nog goed herinneren hoe Chris soms naar een tienguldenmunt met de afbeelding van Willem III keek. ‘Ze leken ontzettend op elkaar. Dezelfde zware nek, hetzelfde teruglopende voorhoofd.’ Ten Bruggen Kate overleed op 6 mei 2003.