Chris ten Bruggen Kate kunstschilder

Christiaan Maria Cornelis ten Bruggen Kate was ruim 60 jaar beroepsschilder. Na de Mulo doorlopen te hebben stuurt zijn moeder hem (zijn vander Christiaan ten Bruggen Kate overlijdt in 1921) naar de Zeevaartschool in Den Helder.Dat duurt een half jaar: Chris wordt geen zeeman. Naar de kunstacademie (zijn vurige wens) mag hij niet: "Zoek maar onderdak en ga maar in de leer bij een degelijk kunstenaar". Hij vind onderdak (als paying guest) in Nunspeet bij H.W. de Jong.

Hij experimenteerde in alle richtingen en vond zichzelf tenslotte in het (magisch) realisme. De bekende criticus Ed Wingen noemde hem "de vader van het gestileerd realisme". Zijn onderwerpen bestaan hoofdzakelijk uit het typisch Nederlandse landschap, die door hem sterk vereenvoudigd worden weergegeven, waarbij hij ruimte en magisch licht uit zijn penselen tevoorschijn tovert.

Woonde en werkte eerst in Utrecht en sinds 1937 in Nunspeet. Hij was lid van de beroepsvereniging "St Lucas" te Amsterdam en ere-lid van "het Palet" te Zwolle. Hij gaf les/adviezen aan o.a Bastian v/d Schootbrugge.

Hij exposeerde in vele galeries en musea in binnen- en buitenland, o.a. samen met Salvador Dali, Willink en vele andere kunstenaars. Zijn vaste galerie thans was "Artterre" in Eefde (gemeente Gorssel). Ten Bruggen Kate was één van de kunstschilders uit de roemruchte Nunspeetse schilderskring. Wie voor een schilderij van Ten Bruggen Kate staat, ondergaat een bijzondere emotie. Waardoor dat precies komt is moeilijk te zeggen.

De op 83-jarige leeftijd overleden Chris ten Bruggen Kate uit Nunspeet droeg zijn leven lang een geheim met zich mee. Hij was een kleinzoon van de in 1890 gestorven koning Willem III. De afkomst van de kunstenaar wordt bekend gemaakt in het boek 'Leven zoals het is' van Dirkje Sneller en Aart Veldman. Ten Bruggen Kate weigerde zich op zijn afkomst voor te laten staan. Slechts enkele kennissen wisten ervan, vertelt zijn vrouw Lenie ten Bruggen. Ze kan zich nog goed herinneren hoe Chris soms naar een tienguldenmunt met de afbeelding van Willem III keek. 'Ze leken ontzettend op elkaar. Dezelfde zware nek, hetzelfde teruglopende voorhoofd.' Ten Bruggen Kate overleed op 6 mei 2003.

Neem voor meer informatie contact op met

Kunsthandel Nunspeet 

tel: 06 - 13 21 11 03
bramjr@homar.nl