Ben Viegers kunstschilder

Bernardus Petrus (Ben) Viegers wordt op 17 december 1886 geboren in Den Haag aan De La Rey-kade. Zijn vader Piet was koetsier, maar zijn grootvader van moeders kant (Hulzing) was koetsenbouwer en de eerste inspiratie-bron van de jonge Viegers. In de werkplaats van opa Hulzing leerde hij als klein jongetje tekenen, verf mengen en decoreren. Na de lagere school kwam hij in de leer in deze koetsenmakerij. De kunstenaar Ben Viegers is een auto-didact, er zijn geen bewijzen dat hij ooit een opleiding volgde. Wel werd hij in zijn jonge jaren begeleid en gestimuleerd door leermeester en vriend Charles (Carel Bernardus) Dankmeijer.

Als broodschilder was Viegers zeer gebaat bij een contract met de Haagse kunsthandel Koch waardoor hij een gegarandeerd maandelijks inkomen had. Veel van dat vroege werk werd vooral door Amerikanen gekocht. In 1938 verhuist Ben Viegers met zijn vrouw Josina Maria (Jo) Jacobs naar Nunspeet waar zij aan de Brinkersweg gaan wonen in een verwaarloosd pand dat Viegers eigenhandig opknapt.

Bij het uitbreken van de oorlog denkt Viegers veilig te zijn achter de Hollandse waterlinie en verhuist hij naar Castricum/Bakkum en daarna naar Hilversum. In 1943 keert hij terug naar Nunspeet en gaat wonen in een bouwvallig pandje (Laan 43). Hij wordt vooral geïnspireerd door de Veluwe en de Zuiderzeedorpen. Hij trok veel rond op de Veluwe, aanvankelijk per fiets en trein, later op een Harley Davidson met zijspan en daarna in een DKW. Met een vrolijk en helder palet in de hand, zette Viegers in rake penseel- streken stadsgezichten, landschappen en boerenerven op het doek, paneel of karton.

Er is maar een buitenlandse reis van Vieger bekend, samen met vriend Henk van Leeuwen en Jaap Hiddink naar Bretagne en Normandie o.a naar het favoriete schildersplaatsjes Concarneau.Viegers schildert snel en veel. Zijn totale oeuvre wordt geschat op tenminste 2000 olieverfschilderijen. Veel van zijn werk is in Duitsland, en er duikt ook af en toe werk op in de Verenigde Staten. De eigenhandige restauratie van zijn vervallen woonhuis werd hem uiteindelijk noodlottig: bij het tillen van een zwaar kozijn kreeg Viegers een hartaanval waaraan hij overleed.

Neem voor meer informatie contact op met

Kunsthandel Nunspeet 

tel: 06 - 13 21 11 03
bramjr@homar.nl